Toxic Geek Masculinity

Dinsdag 06 oktober 2020 - 20:00 - 21:30

Is er een relatie tussen fantasy-entertainment en de opkomst van alt-right? Tijdens Dutch Media Week (3-11 oktober) organiseert IMPAKT een bijzondere avond met lezingen, filmvertoningen en debatten over de invloed van fantasy-entertainment. Het programma is een samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Fantasy bezit een vreemde en aanhoudende fascinatie. Kijk maar eens naar de populariteit van films zoals Lord of the Rings, series zoals Game of Thrones, en langlopende games zoals World of Warcraft. Fantasy speelt zich af in een fictief, vaak middeleeuws aandoend, verleden waar meer ‘traditionele’ genderrollen de boventoon voeren, mensen van kleur gemarginaliseerd worden, sterk beïnvloed door white saviour-verhalen, en een escapistische nostalgie naar een authentieker leven vrij spel krijgt. Het vormt een verontrustend contrast met onze veranderende wereld, waarin verzet plaatsvindt tegen de van tevoren bepaalde autoriteit van witte mannen.

Heeft fantasy-entertainment invloed gehad op het giftige landschap dat een vruchtbare bodem vormde voor de alt-right? Het is duidelijk geworden dat de digitale fan-cultuur gevormd is door deze nostalgische fantasy-verhalen, die terug te vinden zijn in de ideologische programma’s van de alt-right. Nu de grenzen tussen fantasy en werkelijkheid door de nieuwe post-truth-politiek steeds meer vervagen, is het noodzakelijk een kritische blik te werpen op de rol van archetypen en stijlfiguren in de fantasy van de 21e-eeuw. Voordat we ons plotseling realiseren dan deze fictieve wereld onze realiteit is geworden.

Partners:

Impakt 500x500

This event is in English

Info

Dinsdag 6 oktober 2020 20:00 - 21:30
Locatie: Beeld en Geluid ▷ Online

Industry

Mediabedrijven zoeken continu naar een duurzame toekomst en manieren om relevant te blijven voor hun doelgroepen. Tijdens Dutch Media Week komt de media-industrie bij elkaar om grote ontwikkelingen te bespreken en de media-industrie te vieren. Sluit aan bij het seminar ‘Van poppodium naar mediabedrijf’ in de Vorstin of ontdek wie de beste online radio presentator van 2020 is tijdens de Online Radio Awards. In onze Business-to-Business talkshow gaan we ook dieper in op hoe media in alle vormen een impact hebben op onze samenleving.