REMIX Fest

Donderdag 05 oktober 2023 - 10:00 - 17:00

Leer over archieven, laat je inspireren en ervaar wat jij kan doen met archiefmateriaal.

REMIX Fest is een dag voor studenten (en studieleiders) van film- en kunstacademies, volledig gericht op wat audiovisuele archieven hen te bieden hebben.

REMIX Fest geeft praktische inzichten, inspirerende voorbeelden en onderzoekende vergezichten. De dag bestaat uit masterclasses, workshops en showcases over auteursrecht, research, data stories en heel veel voorbeelden. 

Kunstenaars, juridische experts, filmmakers en data experts nemen je mee in de fascinerende wereld van archiefmateriaal en vooral hoe je dat creatief kan gebruiken in jouw werk en verhalen.

Sprekers o.a. Archival Consciousness, Pablo Núñez Palma, Studio Immersief, Visual Methodologies Collective, Wineke Gartz, Onno Petersen & Erik Wesselo and experts from Sound & Vision.

Bekijk het programma op BeeldenGeluid.nl   ENGLISH INFO

Highlights uit het programma:

 

Keynote

Databases as artistic source material

– Archival Consciousness

REMIX Fest trapt af met de keynote artist talk van Archival Consciousness over data als artistiek bronmateriaal. Hele digitale collecties zijn verborgen achter de zoekbalk. Hoe kunnen we omgaan met kennis die we niet kunnen zien? In de keynote delen kunstenaar Mariana Lanari en grafisch ontwerper Remco van Bladel hun hybride archiveringsmethoden, waarbij ze gebruikmaken van locatiespecifieke installaties om algoritmen te ontleden, te herinterpreteren en uit te voeren.

 

Typologies of Delusion

– Pablo Núñez Palma

Kan kunstmatige intelligentie kunstenaars toegang verschaffen tot het onbewuste van een filmarchief? Gefascineerd door de wereld die jarenlang in bioscoopjournaal  Polygoon werd getoond, trainden experimenteel filmmaker Pablo Núñez Palma en creatief ontwikkelaar Ignacio Rojas een reeks neurale netwerken op basis van de beelden van deze Nederlandse newsreel. Tijdens REMIX Fest vertelt Pablo Núñez Palma over hun onderzoek.

 

Masterclass Copyright / Moot Court: Right to Quote

– Maartje Hülsenbeck

Tijdens deze masterclass leer je van een van de juridisch experts van Beeld & Geluid de basisbeginselen van het auteursrecht. Deze helpen je in een vroeg stadium van je werk of project te herkennen wanneer je met auteursrecht te maken hebt. Onderwerpen zoals Publiek Domein, portretrecht en citaatrecht komen aan bod. Over het citaatrecht spelen we in de Moot Court: Right to Quote een waargebeurde rechtszaak na. 

 

Reflections on water (it happened tomorrow)

– Visual Methodologies Collective & Rasa Bočytė

Het in beeld brengen van toekomstige klimaatveranderingen is een voorwaarde voor het accepteren daarvan, of het nu gaat om het persoonlijke leven of om verreikende beleidsveranderingen. De workshop onderzoekt hoe historische audiovisuele collecties ons kunnen helpen ons leven en onze omgeving voor te stellen als die getroffen worden door de stijgende zeespiegel. Het uitgangspunt is een verzameling stilstaande beelden uit de collectie Beeld & Geluid.

 

Analog Film Workshop

– Onno Petersen & Erik Wesselo

Specialist analoge cinematografie Onno Petersen en conceptueel kunstenaar Erik Wesselo laten je ervaren wat analoge film precies is. Ze nemen rollen Super 8-film mee, geschoten door amateurs en laten je in Super 8-edit sets met knippen en plakken een nieuwe montage maken. Uiteraard met een vertoning op een Super 8-projector.

 

Archiving for Artists

– Wineke Gartz & Amy Welten

Hoe archiveer je je werk? Wineke Gartz maakt locatiegebonden installaties die bestaan uit complexe overlays van beelden en media. Zij en Beeld & Geluid-archivaris Amy Welten leren studenten in deze workshop meer over de uitdagingen van het bewaren, selecteren en archiveren van hun werk. 

 

Searching the Archive

Ervaar zelf hoe je via de portal DAAN toegang krijgt tot het enorme archief van Beeld & Geluid. Twee ervaren Beeld & Geluid-medewerkers helpen je op weg.

 

How to be an artist in the digital age?

– Open Culture Tech

In deze kennissessie over Artificial Intelligence (AI), Augmented Reality (AR) en Avatar technologie deelt Open Cultuur Tech kennis, ervaring en middelen die muzikanten direct kunnen inzetten in hun live optredens. En discussieren met de muzieken en studenten over de praktische mogelijkheden van het project. Hoe kunnen we het bruikbaar maken? Hoe verwerken we bestaand materiaal in optredens?

 

Artist Talk: Absent Statue

– Jaya Pelupessy

Het vertalen van archiefbeelden naar ruimtelijke, sculpturale installaties die lokale en mondiale machtsstructuren in de openbare ruimte onderzoeken. 

Het project ‘Absent Statue’ onderzoekt mondiale machtsstructuren. En vooral de momenten waarop ‘macht’ letterlijk wordt verplaatst en standbeelden aan kabels hangen.

Tijdens de artist talk neemt Jaya Pelupessy je mee in zijn onderzoek.

 

Touchy Subject

– Podiumkunst.net & Studio Immersief

Werk maken over een gevoelig onderwerp, welke impact heeft dat op het maakproces? Onderwerpen waar de  meningen over verdeeld zijn, of die gaan over pijnlijke geschiedenissen. Deelnemers ervaren zelf hoe lastig dat kan zijn. Van het kiezen van het archiefmateriaal (potentiële triggers), het opstellen van risicoanalyses, tot het samenwerken met archief-instellingen.

 

RietveldTV

– Rabea Ridlhammer

RietveldTV is de maandelijkse tv-show van de Gerrit Rietveld Academie, uitgezonden op AT5. Rabea Tijdens REMIX Fest introduceren Rabea Ridlhammer, Vera van Hal en event programmeur Kris Petrasova de nieuwe samenwerking van RietveldTV met Beeld & Geluid.

 

Showcase CampusDoc

Tijdens REMIX Fest vertonen we de drie winnende producties van de Sound & Vision Award voor Beste Film, Beste Regie en Beste Cinematografie van het recente CampusDoc International Film Festival in Utrecht. CampusDoc is een documentairefilm-minor van de School voor Journalistiek van de Hogeschool Utrecht. 

 

Showcase Collections Sound & Vision 

We hebben onze researchers uitgenodigd een speciale selectie uit ons archiefmateriaal samen te stellen. Op het grote scherm in het Atrium tonen wij pareltjes uit het audiovisuele archief. Researcher Erik Lucassen zal tijdens de lunch de showcase introduceren.

 

Showcase Antiwarcoalition.art

antiwarcoalition.art is een open online platform dat statements tegen de oorlog, gemaakt door kunstenaars van over de hele wereld, verzamelt, deelt en verspreidt. Het platform is een archief dat grote mogelijkheden biedt voor onderzoek. Een van de oprichters vertelt meer over dit initiatief.

 

After party

We besluiten een volle, inspirerende dag met drinks & dj’s aan de bar van Beeld & Geluid. 

 

Tickets are on sale now! 

  • Single tickets: € 7,50
  • Groep tickets (vanaf 5 personen): € 5,- pp

 

Alle informatie: https://beeldengeluid.nl/remixfest 

BESTEL NU JE TICKETS

Contact

Vragen over het programma of wil je met een groep studenten komen: mail Kristina Petrasova kpetrasova@beeldengeluid.nlInfo

Donderdag 5 oktober 2023 10:00 - 17:00
Locatie: Beeld & Geluid

Talent Days

DONDERDAG & VRIJDAG POWERED BY PROVINCIE NOORD-HOLLAND. Goed onderwijs is de fundering van onze maatschappij. Tijdens de Talent & Onderwijs dag zetten wij studenten en jonge professionals in het zonnetje. Van BM Mediatalent van het jaar tot matchmaking sessies tussen bedrijven en studenten.