Lezing: De Gooische Moordenaar

Woensdag 06 oktober 2021 - 14.00 - 15.30

Op de Kerkbrink staat deze week ‘De Gooische Moordenaar’; een kermisattractie van DROPSTUFF, vernoemd naar De Gooische Stoomtram, die van 1881 tot 1947 het Gooi met Amsterdam verbond. Maar waarom kreeg dit vervoersmiddel deze verschrikkelijke bijnaam?

Gerrit Barendregt, zoon van een conducteur van de Gooische Stoomtram, vertelt er tijdens deze gratis lezing alles over. De Gooische Stoomtram, opgericht in 1880, bracht verbinding en snelheid tussen de dorpen in het Gooi én verbond onze streek met de hoofdstad Amsterdam. In de volksmond werd de tram De Gooische Moordenaar genoemd, wegens de vele ongevallen die in totaal aan 117 mensen het leven kostten. Dit betrof veelal spelende kinderen en volwassenen die te weinig rekening hielden met de nieuwe verkeerssituatie, en de – voor die tijd – hoge snelheid van de tram.

Over de periode waarin De Gooische Stoomtram door Hilversum reed, zijn vele verhalen en foto’s verzameld. Vanaf de eerste proefrit op 3 mei 1881 tot en met de laatste rit in 1947. Verhalen van personeel en de passagiers van dit nieuwe vervoermiddel. De inwoners van Amsterdam konden genieten van de natuur van het Gooi en andersom was de grote stad voor de inwoners van de dorpen echt een uitje. Dit leidde tot verschillende gedichten en romantische verhalen over de Gooische tram.

Gerrit Barendregt, neemt u mee door de roemruchte geschiedenis van de Gooische Stoomtram en laat u prachtige beelden zien.

Dit event is alleen fysiek te bezoeken. Meld je gratis aan, zodat je zeker bent van een plek.

Info

Woensdag 6 oktober 2021 14.00 - 15.30
Locatie: Gooische Brink
Gooische Brink
Lin-gerie Gooische Brink, Kerkstraat 63-29, Hilversum, Nederland

Bekijk de route
Toegangsprijs:

Gratis

Coronatoegangsbewijs: ja