Reis door de tijd in Gooi en Vecht met een rit in ‘De Gooische Moordenaar’  

De Gooische Moordenaar is een augmented reality (AR) tramrit dwars door het digitale erfgoed van de musea die samenwerken in het Erfgoedfestival 2021. Stap in, zet een echte ‘Hololens’ op en ervaar hoe het verhaal van de Gooi en Vechtstreek tot leven komt in een mix van werkelijkheid en aangevulde realiteit. Gedigitaliseerde objecten, beeldfragmenten, foto’s, video’s en nieuwe opnames vertellen het verhaal van de verschillende grensverleggers: historische figuren die elk een bijzonder aspect van de geschiedenis van de Gooi- en Vechtstreek belichamen.

Centraal in het verhaal staat de Gooische Stoomtram, die vanaf 1881 het Gooi bereikbaar maakt voor bezoekers uit Amsterdam. Kunstenaars en ondernemers vestigen zich vervolgens in de landelijke dorpen, vrije geesten starten er alternatieve leefgemeenschappen en veel vernieuwende denkers vinden een woonplek in het tot dan toe afgelegen gebied. De tram staat bij het volk bekend als de ‘De Gooische Moordenaar’ vanwege de vele ongevallen. In totaal komen 117 mensen om het leven. Maar het voertuig is vooral ook de toeleverancier van bezoekers, kunstenaars en grensverleggers en welvaart.

Het mediakunstcollectief DROPSTUFF MEDIA, gevestigd in Beeld en Geluid in Hilversum, is een pionier in media ontwerp en creëert immersieve en interactieve publieke belevingen. DROPSTUFF is een specialist in het ontwikkelen van grensverleggende media installaties. Door inhoudelijke verhalen te vertellen via digitale technieken én fysieke ervaringen, ontstaan spannende gelaagde belevingsconcepten. Een ritje in de speciaal voor het Erfgoedfestival ontwikkelde AR-installatie De Gooische Moordenaar is gratis en zowel geschikt voor jong als ouder publiek. Bij de presentatie worden alle van kracht zijnde Corona-maatregelen in acht genomen.

Tijdens de Dutch Media Week staat de Gooische Moordenaar op de Kerkbrink in Hilversum. 2 t/m 10 oktober tussen 11-17 uur. Tussen 13.30 t/m 14.00 gesloten wegens lunchpauze.

 

Credits:
De Gooische Moordenaar is een samenwerkingsproject tussen DROPSTUFF MEDIA / Stichting Pleinmuseum en het Erfgoedfestival Gooi & Vecht. Mede mogelijk gemaakt door: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Media Perspectives, Stadsfonds Hilversum, Regio Gooi en Vechtstreek, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Provincie Noord-Holland, Rabobank Gooi en Vechtstreek.