Veiligheid in de Journalistiek

Woensdag 07 oktober 2020 - 15:00 - 16:00

veiligheid in de journalistiek

De veiligheid van journalisten is niet vanzelfsprekend; censuur in niet-westerse landen, fysiek geweld tegen (foto)journalisten bij demonstraties en voetbalwedstrijden, presentator Tim Hofman die een gebroken kaak werd geslagen tijdens een opname en natuurlijk de aanslag op Charlie Hebdo, dat vorige week een naar staartje kreeg. Bekende voorbeelden, maar helaas kun je ook tijdens je stage of (bij)baan in de media te maken krijgen met deze minder leuke kant van het vak.

Tijdens de interactieve online live show onder leiding van  Marjolein Koster (freelance journaliste en Vers in de Pers bestuurslid) praten we o.a. met de schrijfster van het onderzoek ‘Toekomstige journalisten en bedreigingen’, slachtoffers en deskundigen over de cijfers, wat je kunt doen als je te maken krijgt met bedreigingen en/of geweld en hoe je je ertegen kunt weren.

 

Van online bedreigingen tot fysiek geweld

Uit een onderzoek van Brenninkmeijer en Odekerken (2017) bleek dat  61% van de Nederlandse journalisten wel eens te maken krijgt met bedreiging. Uit een ander onderzoek (Van Groesbeek, 2019) bleek dat respondenten (studenten journalistiek) bijvoorbeeld te maken kregen met mondelingen bedreigingen, online bedreigingen, juridische bedreigingen en zelfs fysiek geweld. Dit kwam vooral voor tijdens werk in de regionale/lokale pers (de meeste studenten werken ook in deze categorie).

 

Impact

Hoe objectief kun je blijven als je eigen veiligheid in het geding blijkt? Hoe kun je ervoor zorgen dat het niet persoonlijk wordt? Waar kun je terecht? En welke impact kan het op je leven hebben?

Helaas wordt dit onderwerp nog niet uitgebreid op de hogescholen journalistiek besproken en rust er een zelfs een taboe op. Dit móeten we doorbreken.

 

Wees erbij!

Daarom nodigt Vers in de Pers je uit om woensdag 7 oktober vanaf 15.00u online aan te schuiven, gewoon achter je eigen laptop of via je mobiele telefoon. Je kunt je vragen stellen tijdens de show en we staan ook via de chat klaar om je (kan anoniem) te woord te staan, als je wilt praten als je je niet veilig voelt tijdens je werk.

Voor wie: studenten en starters in de media

Wat: Online live show – Veiligheid in de journalistiek tijdens je stage en (bij)baan

Door wie: Vers in de Pers door de NVJ, hosted by Mediastages.nl, in samenwerking met Persveilig en de Dutch Media Week

Vers in de Pers is de jongerensectie van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, voor studenten en starters in de journalistiek

Partners:

Print 

Info

Woensdag 7 oktober 2020 15:00 - 16:00
Locatie: