Tentoonstelling Mediavrouwen

06 oktober, 2019 - 11:00 - 17:00
‘Ik was geen ster, ik was gewoon Mies’

Dit jaar herdenken we dat vrouwen honderd jaar geleden kiesrecht kregen; een goed moment om in Mediavrouwen baanbrekende pioniers naast elkaar te zetten. De wereld van beeld en geluid lijkt misschien een mannenwereld, maar niets is minder waar. Als we ons vizier richten op de vrouwelijke pioniers, blijkt de mediawereld voor een belangrijk deel door vrouwen te zijn uitgedacht en vormgegeven en daarmee ook van grote betekenis te zijn voor de emancipatie van de vrouw.

Bij de radio en televisie was de rol van de vrouw in het begin misschien nog wat traditioneel, maar dat veranderde in de jaren zestig. Radio- en TV pioniers als Mies Bouwman en Sonja Barend, maar ook Hanneke Groenteman, Linda de Mol en Sophie Hilbrand worden besproken.

Toen de videokunst in de jaren 60 opkwam, speelde Nederland een voortrekkersrol. Het Stedelijk Museum Amsterdam was een van de eerste musea die videokunst aankocht en tentoonstelde. De Nederlands-Amerikaanse Nan Hoover was één van de eerste pioniers. Ook bij de Nederlandse documentairemakers doen vrouwen al heel vroeg mee, zowel voor als achter de camera. Te denken valt aan Mady Saks, maar ook aan de jongere garde met Ester Gould en Carice van Houten.

Met de opkomst van het internet gebruiken vrouwen deze nieuwe mogelijkheden om invloed in de publieke ruimte uit te oefenen. Internetpioniers zijn onder andere Marleen Stikker en Madeleijn van den Nieuwenhuizen (Zeikschrift). Bij de fotografie zijn de vooroordelen ten aanzien van vrouwelijke kunstenaars langzaam weggesleten. Pionier is bijvoorbeeld Emmy Andriesse, vooral bekend om haar niet-heroïsche verbeelding van onder andere de hongerwinter van 1944. Maar ook Vivianne Sassen en Rineke Dijkstra horen in het rijtje pioniers thuis.

Info

7 oktober, 2019 8 oktober, 2019 9 oktober, 2019 10 oktober, 2019 11 oktober, 2019 12 oktober, 2019 13 oktober, 2019 11:00 - 17:00
Locatie: Kerkbrink Hilversum
Toegangsprijs:

Volwassene   –   € 6,50
Tot 11 jaar   –   gratis
12 – 18 jaar   –   € 3,50
Senior   –   € 5,50
CJP/CKV   –   € 3,50
Museumkaart   –   gratis
Vriendenkaart   –   gratis

Other