Talkshow Responsible AI voor media

Donderdag 07 oktober 2021 - 11:00 - 12:00

Artificiële Intelligentie (AI) speelt een steeds belangrijkere rol in mediaorganisaties bij de automatische creatie, personalisatie, distributie en archivering van mediacontent. Dit gaat gepaard met vragen en bezorgdheid in de maatschappij en de mediasector zelf over verantwoord gebruik van AI. Zo zijn er zorgen over discriminatie van bepaalde groepen door bias in algoritmes, over toenemende polarisatie door de verspreiding van radicale content en desinformatie door algoritmes en over schending van privacy bij een niet transparante omgang met data. Veel mediaorganisaties worstelen met de vraag hoe ze verantwoord met AI-toepassingen om moeten gaan.

In deze talkshow gaan we in gesprek over de vraag hoe AI op verantwoorde wijze ingezet kan worden in de media. Onze gasten zijn:

  • Sarah van der Land, Senior Digital Innovation Advisor, NPO
  • Daan Odijk, Data Science Manager, RTL
  • Stefan Leijnen, Lector Artificial Intelligence, Hogeschool Utrecht
  • Pascal Wiggers, Hoofddocent Responsible AI, Hogeschool van Amsterdam
  • Maaike Harbers, Lector Artificial Intelligence & Society, Hogeschool Rotterdam

In deze talkshow gaan we in gesprek over de vraag hoe AI op verantwoorde wijze ingezet kan worden in de media. Dat doen we met mediaprofessionals die met deze vraag te maken hebben in hun dagelijkse praktijk en met onderzoekers op het gebied van AI, ethiek en design die zich bezighouden met deze vraag. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere: Hoe zorgen we voor diversiteit in AI-gedreven aanbevelingen? Hoe kan spraakherkenning inclusief worden gemaakt zodat het voor iedereen werkt? Hoe kunnen mens en machine samenwerken om tot nieuwe, creatieve content te produceren?

Deze talkshow vormt de kick-off van het tweejarige onderzoeksproject DRAMA: Designing Responsible AI for Media Applications. DRAMA is een samenwerking tussen Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Utrecht, Hogeschool van Amsterdam, Beeld en Geluid, Media Perspectives, NPO, RTL en VPRO.

Dit evenement wordt mogelijk gemaakt door CLICKNL

Info

Donderdag 7 oktober 2021 11:00 - 12:00
Locatie: Beeld & Geluid
Toegangsprijs:

Gratis

Coronatoegangsbewijs: ja, bij fysiek bezoek

Partners