SoundXperience

Vrijdag 01 oktober 2021 - 11.00 - 17.00

SoundXperience
Open je oren en beleef de SoundXperience! Beeld en Geluid organiseerde dit jaar met het Oorzaken festival de Korte Golf-wedstrijd voor beste audioverhalen. Op de Gooische Brink laten we in de tijdelijke audio-expositie de vijf mooiste inzendingen horen, waaronder de twee prijswinnaars.

Beeld en Geluid heeft een grote collectie veldopnames. De deelnemers aan de audiowedstrijd moesten een sample van wind gebruiken: we stelden een set van briesjes, stormen en windvlagen samen die zij konden verwerken. Loop binnen en luister naar wat de vijf makers daarmee gedaan hebben. We zijn open van vrijdag 1 tot en met zondag 10 oktober, van 10 tot 17 uur. Toegang is gratis.

De vijf audioverhalen:

‘Stoofpot met Za’atar’ van Elena Dikomitis
De enorme ontploffing in 2020 in de haven van Beiroet veroorzaakte veel psychologisch leed bij de bewoners van de stad. Elena Dikomitis schetst in haar verhaal een intieme reflectie op de posttraumatische stress. Elena Dikomitis is een Belgisch-Cypriotisch humanitair werker gespecialiseerd in communicatie en beleidsbeïnvloeding bij hulporganisaties in het Midden-Oosten. 

‘Stoofpot met Za’atar’ won bij Korte Golf de juryprijs: 

“Dit werk beneemt je van de adem, ontroert en blijft je bij. Een moedig, rijk en relevant werk dat er meteen uitspringt. Persoonlijk én universeel. Met creatief gebruik van geluid.” 

‘Kwallensoep in blik’ van Pieter Blomme
Het verhaal van fotografe Siska Vandecasteele. Als kind kreeg ze een markante oogziekte: een kleine maar destructieve amoebe nestelde zich in haar oog. Het bezorgde haar een totaal andere kijk op de realiteit. Coach, docent en curator Pieter Blomme helpt jonge mediamakers hun verhaal digitaal te vertellen. Hijzelf is gefascineerd door audioverhalen en werkt voor organisaties en bedrijven.  

‘Oesters’ van Simone Milsdochter
Een speaksong met als leidmotief LOCKDOWN-BREAKDOWN-COVID-KAK, waarin de maakster probeert zowel de mentale als fysieke beklemming van een lockdown te vangen. Simone Milsdochter volgde de theateropleiding Studio Herman Teirlinck in Antwerpen en werkt sindsdien als actrice/theatermaakster bij verschillende gezelschappen, in film en op tv – zowel in België als in Nederland. 

‘Spaghetti met Friet’ van Toneel Gustaaf
De makers hoorden over het azollavaren. Het snelgroeiende plantje voedt zich met CO2. Wetenschappers denken dat we daarmee de klimaatopwarming tegen kunnen gaan. Wat vindt het azollavaren daar zelf van, nu hij onze problemen mag oplossen? Toneelgroep Gustaaf uit Dendermonde (België) blijft met haar producties het publiek verrassen. Vol nostalgie en zelfrelativering. Herkenbaarheid met een tikkeltje extra. ‘Spaghetti met friet’ is gemaakt door Yves Heymans (tekst, stem), Sabine De Hauwere (stem) en Philip Heymans (regie, montage en sound design).

‘Spaghetti met Friet’ won bij Korte Golf de publieksprijs.

‘Vogelmelk’ van Mia Fazecas
Een audioverhaal over een bijzonder ritueel op een mysterieuze zomerdag in Roemenië, 1986. De maakster kijkt, luistert, verzamelt indrukken, verbaast zich over vanzelfsprekende dingen en raakt overweldigd door het minuscule. MiaMia, a.k.a. Mia Fazecas is een multidisciplinaire maker, dichter en observant. Ze is geboren in Roemenië en studeerde product design aan ArtEZ en journalistiek aan Windesheim, waarna ze onder meer voor omroepen werkte als online redacteur.

Live hoorspel

Donderdag 7 oktober 19.00 – 19.20

Hoe herinner je je een landschap dat er in de toekomst niet meer is? Een muzikaal hoorspel van kunstenaar en troubadour Bert Scholten over iemand die op een groot houtvlot stroomafwaarts drijft, langs herinneringen en gebruiken die in het landschap plaatsvinden. Een reisverslag door Nederland op basis van archiefmateriaal.

Over Korte Golf

Oorzaken Korte Golf is dé jaarlijkse wedstrijd voor de beste verhalende podcasts van 3 minuten. Fictie, documentair of iets er tussenin: het maakt niet uit. Iedereen kan meedoen, podcast-ervaring of niet. In 2021 werd de wedstrijd georganiseerd in samenwerking met Beeld en Geluid.

oorzaken.org

Dit evenement is fysiek te bezoeken en is niet online te volgen. 

Info

Vrijdag 1 oktober 2021 Zaterdag 2 oktober 2021 Zondag 3 oktober 2021 Maandag 4 oktober 2021 Dinsdag 5 oktober 2021 Woensdag 6 oktober 2021 Donderdag 7 oktober 2021 Vrijdag 8 oktober 2021 Zaterdag 9 oktober 2021 Zondag 10 oktober 2021 11.00 - 17.00
Locatie: Gooische Brink
Gooische Brink
Lin-gerie Gooische Brink, Kerkstraat 63-29, Hilversum, Nederland

Bekijk de route
Toegangsprijs:

Gratis

Coronatoegangsbewijs: nee