Fotodebat – Voorbij het cliché

Vrijdag 07 oktober 2022 - 20:00 -

Nieuwsfotografen staan dagelijks voor hetzelfde dilemma: kies ik voor het herkenbare beeld of juist voor een prikkelende, originele invalshoek? Zeker in Den Haag, de stad van regenten én arbeiders. Een inspirerend en uitdagend debat over de beeldvorming van een stad en de rol van nieuwsfotografen.

De pier in Scheveningen, de Haagse markt of rellen in de Schilderswijk. Maar ook protesten op het Malieveld, Haagse matjes op de tribune van het ADO Den Haag-stadion of de minister-president op het Binnenhof. Deze beeld komen ontelbare keren voorbij in de media zodra Den Haag in het nieuws is. Maar Den Haag is zoveel meer dan dat. Er zijn talloze taferelen te bedenken die minder voor de hand liggen, maar de stad juist op een prikkelende en spannende manier in beeld brengen.

Als nieuwsfotograaf sta je elke dag weer voor dit dilemma. Kies ik voor het herkenbare en meest populaire beeld of ga ik op zoek naar een originele invalshoek? Hoe kies je welke foto je maakt? Welke belangen spelen mee en denk je als fotograaf al na over framing, vooroordelen en stereotypen? Een prikkelend debat over de beeldvorming van een stad en de rol van nieuwsfotografen.

SPREKERS

Sandra Uittenbogaart is freelance-fotograaf en redacteur uit Den Haag. Sinds dit voorjaar is zij verbonden aan het ANP. Voordat zij als professioneel fotograaf aan de slag ging, dwaalde zij geregeld door de Hofstad, op zoek naar verrassende situaties om vast te leggen. Nog steeds gebruikt ze die achtergrond als straatfotograaf in haar werk. “Ik probeer vaak om verhalen op een andere manier te vertellen dan men gewend is. Bijvoorbeeld door niet alleen te focussen op wat er op een podium gebeurt, maar juist ernaast of erachter.”

“Dat komt van pas tijdens demonstraties. Het zijn daarbij altijd de excessen die worden uitgelicht – de arrestaties en het geweld – terwijl dat maar zo’n klein deel van het geheel is. Ik zoek altijd naar het grotere verhaal.”

Ramon van Flymen is een nog jonge fotograaf (25 jaar) die al 4 jaar fulltime actief is als fotojournalist. Hij werkt onder meer voor het ANP en het Financieele Dagblad. Van Flymen woont in Amsterdam en fotografeert ook vaak in de hoofdstad. “Toch heb ik de behoefte om buiten de stad te fotograferen, om niet steeds weer dezelfde cliché beelden te maken. De Kalverstraat met mondkapjes tijdens de coronapandemie heel vaak gefotografeerd, net als een leeg Amsterdam Centraal Station tijdens een NS-staking.”

“Een overzichtsfoto is vaak een snelle makkelijke foto, die mijns inziens te vaak wordt gebruikt. Een foto waar je dichter op het onderwerp staat en dus meer emotie kan laten zien geeft al een heel ander beeld van de situatie.”

Moderator van het Fotodebat is Annette van Soest. Van Soest is werkzaam als journalist, presentator en fotograaf. Als ze niet praat of schrijft, kijkt ze het liefst door de lens van haar fotocamera. Haar eerste groepsexpositie vond in de zomer van 2018 plaats in Londen. GUP Magazine, een platform en tijdschrift voor conceptuele fotografie, selecteerde haar voor New 2019 als een van de beste opkomende Nederlandse fotografen.

 

Info

Vrijdag 7 oktober 2022 20:00 -
Locatie: Beeld & Geluid Den Haag
Toegangsprijs:

€9,00