Diploma Uitreiking AI-Cursus

Vrijdag 09 oktober 2020 - 18:00 - 19:00

Een digitale diploma-uitreiking … huh? Wow!

Kunstmatige intelligentie … het klinkt als science-fiction maar dat is het alles allerminst! Veel apps op je telefoon, nieuwe auto’s en álle overheden maken al gebruik van kunstmatige intelligentie (oftewel: artificial Intelligence, afgekort tot “AI”). En als je de optimisten moeten geloven is dit fantastisch; dankzij AI wordt het leven makkelijker en kunnen we grote problemen -onder meer in de  zorg- aanpakken. Pessimisten waarschuwen juist voor gevaarlijke bijeffecten zoals digitale ongelijkheid en een stoute overheid die alles en iedereen in de gaten houdt.

Wat is waar? En wie moet je geloven? Jim Stolze vond in 2018 dat het tijd was voor een Nationale AI-Cursus. Hij zag dat iedereen op den duur te maken zou krijgen met AI, dus een goed geïnformeerd bevolking was volgens hem de sleutel tot een toekomst met AI die eerlijk, veilig en transparant kan zijn. Geïnspireerd door een vergelijkbaar initiatief in Finland benaderde hij de Universiteit van Amsterdam, de TU Delft en de Radboud Universiteit. Met deze professoren (en de online learning experts van RMMBR) werd een hippe, toegankelijk en vooral leerzame cursus ontwikkeld. Je kon hem gewoon op je telefoon doen, duurde ongeveer 6 uur en aan het einde kreeg je ook een écht diploma. De doelstelling was -zo werd Jim in 2018 geciteerd– om 1% van de Nederlandse bevolking te bereiken.

Dan nu het grote nieuws: die doelstelling is behaald! 

Normaal gesproken zou je zoiets vieren met een feestelijke diploma uitreiking, of zoals ze in Finland deden met een Graduation Party in het parlement. Maar door Corona is nu gekozen voor een Digitale Diploma-Uitreiking.

Huh? Hoe dan?

Ten eerste krijgen alle 170.000 cursisten een email waarin het grote nieuws (de 1%) wordt gedeeld. Ook worden ze uitgenodigd om op vrijdag 9 oktober deel te nemen aan de digitale diploma-uitreiking vanuit de studio in Beeld en Geluid.

Tijdens deze show worden de cursisten persoonlijk gefeliciteerd en krijgen ze een mooie speech van een verrassend diplomat-comité.

Daarnaast worden leuke feitjes over de cursus gedeeld:

 • welke bank heeft de best opgeleide medewerkers als het gaat om AI?

 • welke gemeente scoorde het hoogst?

 • welke organisatie is de absolute nummer 1 in het algemeen klassement?

 • hoe jong was de jongste en hoe oud was de oudste?

 • welke middelbare school maakte de cursus verplicht voor de hele bovenbouw?

 • welke groep 8 kreeg persoonlijk les van onze koningin?

 • wat hebben de bibliotheken bijgedragen aan het bereiken van 1% van de bevolking

 • en nog veel meer ..

Tot slot geven de makers van de Nationale AI-Cursus alvast een voorproefje van het nieuwe cursusjaar. Want de doelstelling mag dan behaald zijn… de klus is nog lang niet af! We gaan nu voor de 5%.

Partners:

de-nationale-ai-cursus

Info

Vrijdag 9 oktober 2020 18:00 - 19:00
Locatie: