Berichten van zee

05 oktober, 2019 - 20:15 - 22:00
Op zaterdag 5 oktober brengen zangeres Marlous Lazal en haar trio, de Mannen van de Tango een hommage aan Nederlands grootste romantische dichter en schrijver, die op 5 oktober 1936 in Hilversum overleed, Jan Jacob Slauerhoff. Ze spelen Spaanstalige en vooral nieuwe Nederlandse liederen, waarvoor Marlous Lazal de teksten schreef. Zanger trompettist Jeroen Zijlstra kruipt in de huid van de dichter en zingt zijn Blues voor Slauerhoff op deze bijzondere avond.

Schrijver en dichter J.J. Slauerhoff bevoer als scheepsarts de wereldzeeën en het grootste deel van zijn oeuvre ontstond terwijl hij onderweg was. Naast een begenadigd verhalenverteller en dichter was hij gefascineerd door het fenomeen radio, dat zich in zijn dagen, we spreken over de jaren 20 van de vorige eeuw, net aan het ontwikkelen was. Zo laat Slauerhoff de hoofdpersoon in zijn roman Het leven op aarde, een Ierse marconist, in een verre uithoek van China een radio bouwen om zijn vrijheid af te kopen.

‘Na drie dagen hard werk en ontelbare vergeefse pogingen met niets dan geknars en gebrom, kon ik ver in de nacht voor het eerst zuiver afstemmen. Ik schakelde in, er kwamen stemmen en muziek, een snerpende mars, een stilte die een grove, snoevende stem aan het woord liet komen. Hier werd midden in de nacht hoorbaar wat ginds, ‘s middags in een helverlichte zaal, vol mensen, rook en adem werd uitgesproken.’

Zangeres en radiomaker Marlous Lazal is zo gefascineerd door het leven en werk van de avontuurlijke schrijver dat ze de radiopodcast ‘Het syndroom van Slauerhoff’ maakte, die tijdens de Dutch Media week te horen zal zijn.

Lazal – die bekend staat om haar warme krachtige stem – zingt tijdens Berichten van zee, gepassioneerde liederen over verlangen, liefde, eenzaamheid en een hartstochtelijke heimwee naar verre landen. Ze wordt daarbij muzikaal ondersteund door de Mannen van de Tango, bestaande uit Mark Wyman (piano), Matias Pedrana (bandoneon) en Daniel Lehmann (contrabas). Speciaal voor ‘Berichten van zee’ zetten zij een aantal gedichten van Slauerhoff op nieuwe composities. Daarnaast maakte de Hilversumse stadsdichter Mieke van Zonneveld een gedicht, geïnspireerd op Slauerhoff in Hilversum.

Marlous Lazal maakte eerder voor de NTR, Radio 1 de radiopodcast ‘Het syndroom van Slauerhoff’ waarin ze op zoek ging naar sporen van dit syndroom bij hedendaagse schrijvers. Te beluisteren via deze link.

 

Info

5 oktober, 2019 20:15 - 22:00
Locatie: Muziekcentrum van de Omroep
Toegangsprijs:

18 Euro

Other