Baas in Eigen Bubbel

Donderdag 08 oktober 2020 - 16:00 - 16:45

Talkshow: Baas in eigen bubbel – óók in het onderwijs

Het corona-virus dwong ons in maart om de ontwikkeling van digitaal onderwijs in een stroomversnelling te brengen. Chromebooks werden ingezet. Lessen via Teams en/of Zoom uit de grond gestampt. En zo ontmoetten leerlingen en docenten elkaar opeens via schermen vanuit hun eigen huis, in plaats van face to face in een klaslokaal. Er was – vanzelfsprekend – nauwelijks tijd om vragen te stellen over de impact van deze omslag op bijvoorbeeld privacy. Want dat het impact heeft, lijkt iedereen wel aan te voelen, maar hoe groot is die? 

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid wil bijdragen aan een mediawijzere samenleving. Als expert op het gebied van mediawijsheid, voeren we deze missie uit middels de archivering van media-uitingen, onderzoek, programmering én onderwijs.

In het kader van Dutch Media Week organiseert Beeld en Geluid op school op donderdag 8 oktober van 16.00 – 16.45 uur de talkshow Baas in eigen bubbel – óók in het onderwijs, waarin presentatrice Eva Brouwer met deskundigen uit de onderwijssector in gesprek gaat over de rol van data in het digitaliserend onderwijs. Te gast zijn Niels Kerssens, universitair docent media en communicatie aan de Universiteit Utrecht, Jasper Ligthart, adviseur informatiemanagement en ethiek bij Kennisnet en Lobke Vlaming, directeur van Ouders & Onderwijs.

Digitale technologie biedt onderwijs gemak, de mogelijkheid informatie te halen en te delen en heeft bovendien een belangrijke faciliterende functie. Denk daarbij aan het faciliteren van afstandsonderwijs of het monitoren van (en bijsturen op) de resultaten van de school, leerling en docent. Deze ontwikkeling werpt echter belangrijke vragen op. Want tot waar volg jij jouw leerling? Tot waar houden ouders de vorderingen van hun kind in de gaten? In hoeverre geven we de grote platformen teveel (privacygevoelige) informatie over leerlingen? En is informatie daar wel veilig? Ofwel, waar leggen we de grens? Nu is het moment voor de dialoog over wat we willen delen, met wie en waarom. De Talkshow Baas in eigen bubbel – óók in het onderwijs praat je bij over dit complexe onderwerp en geeft jou als docent concrete tips om hiermee aan de slag te gaan.

Overige gasten zijn Florence de Voijs, Museumdocent Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Aniek Breevoort (productmanager MediaMasters) en Eppo van Nispen tot Sevenaer, Algemeen directeur Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Info

Donderdag 8 oktober 2020 16:00 - 16:45
Locatie: