Hilversumse cultuur en onderwijs starten samenwerking voor bewust mediagebruik
Op initiatief van Hilversum Mediastad slaan lokale culturele instellingen en scholen in het primair onderwijs de handen ineen om Hilversumse kinderen de meest mediawijze van Nederland te maken. Mediawijsheid, de vaardigheid om media te doorgronden en er kritisch mee om te kunnen gaan, is essentieel voor de toekomst en daarmee een belangrijke pijler in het onderwijs. Het project Hilversum Mediawijs wordt afgetrapt tijdens Dutch Media Week met een feestweek vol workshops rond het thema Media in Vrijheid.

 

Workshops Media in Vrijheid
Nederland viert dit jaar 75 jaar vrijheid. Tijdens Dutch Media Week (3-11 oktober 2020) kunnen groepen 7 en 8 daarom deelnemen aan diverse workshops rond het thema ‘Media in vrijheid’. Denk aan een workshop Meme Supreme in Bibliotheek Hilversum, het analoog zeefdrukken van een vrijheidsposter in Grafisch Atelier Hilversum of met de hele klas een film over vrijheid kijken in Filmtheater Hilversum. De kick-off vindt plaats op 5 oktober in Beeld en Geluid en de feestweek van Hilversum Mediawijs wordt afgesloten met een on- en offline expositie van SBK Kunstuitleen Gooi en Eemland. Indien door omstandigheden de aangeboden hybride vorm niet kan plaatsvinden wordt voor alle activiteiten een digitaal alternatief geboden voor in de klas of thuis.

educatie

Over Hilversum Mediawijs
Het project Hilversum Mediawijs is een samenwerking tussen Hilversumse scholen en culturele instellingen: samen sterk voor bewust mediagebruik. Vanuit de lokale identiteit als mediastad, wordt hier betekenis aan gegeven. Mediawijsheid wordt zo niet alleen leuk en relevant, maar krijgt betekenisvolle waarde voor de kinderen die in Hilversum wonen en leven. Het project bestaat uit een co-creatie tussen scholen en de instellingen van Mediacluster Hilversum en een hybride workshopcarrousel tijdens Dutch Media Week 2020. Leerkrachten van groep 7 of 8 kunnen hun klas inschrijven voor het gratis workshopcarrousel via het contactformulier op de website www.hilversummediawijs.nl 

Hilversum mediawijs is een initiatief van Mediacluster Hilversum met steun van Gemeente Hilversum. Het Mediacluster bestaat uit Bibliotheek Hilversum, Grafisch Atelier Hilversum, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, SBK Kunstuitleen en Filmtheater Hilversum en Museum Hilversum. 

 

Wat is mediawijsheid?
De Raad van Cultuur definieert Mediawijsheid als “Het geheel van kennis, vaardigheden en mentaliteit waarmee burgers zich bewust, kritisch en actief kunnen bewegen in een complexe, veranderlijke en fundamenteel gemedialiseerde wereld”. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat mediawijsheid bij kinderen vaak nog te wensen overlaat. Mediawijsheid vormt samen met ICT- en informatievaardigheden en computational thinking de vier digitale vaardigheden van de 21ste eeuwse vaardigheden. In het nieuwe schoolcurriculum (zie www.curriculum.nu) is mediawijsheid ondergebracht in het leergebied Digitale geletterdheid en Burgerschap. Het wordt daarmee een verplicht onderdeel.